Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΑΠΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΌΛΟ

Πριν από λίγες μέρες η όμορφη πόλη του Βόλου έζησε παραμυθένιες στιγμές κόντρα στις αντίξοες συνθήκες των ημερών , που ως γνωστόν περνούν οι περισσότεροι Έλληνες.
Συγκεκριμένα 22 ιστιοφόρα απ’ όλο τον κόσμο κατέφτασαν στο λιμάνι της πόλης μας, απ’ όπου θα ξεκινούσε ο μεγάλος αγώνας εκπαιδευτικής ιστιοδρομίας «ιστορικές θάλασσες 2010» με την εξής διαδρομή: Άναυρος-Άφησσος-Κωνσταντινούπολη-Βάρνα-Λαύριο Αττικής (τελικός προορισμός).

Η διάρκεια της διαδρομής θα είναι περίπου ένας μήνας।

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως διοργανώσεις εκπαιδευτικής ιστιοδρομίας, που εδώ και 50 χρόνια διοργανώνει η Sall Training International। Η βασική συνεισφορά αυτού του παγκόσμιου οργανισμού είναι η συναδέλφωση των λαών και η ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ νέων απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Μάλιστα είχε προταθεί και για βραβείο Nόμπελ Ειρήνης το 1997. Για πρώτη φορά φιλοξενούνται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο τόσο μεγάλα ιστιοφόρα και γι’ αυτό υπήρξε ιστορική στιγμή μιας και το συγκεκριμένο γεγονός συνδέεται άμεσα με το γεγονός της Αργοναυτικής Εκστρατείας και τα πρώτα ταξίδια στη Μαύρη Θάλασσα με την μυθική ‘Αργώ’ στην αρχαιότητα. Η παραλία του Βόλου έβριθε πολιτών , που έτρεξαν όλοι να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα αναφοράς μιας άλλης εποχής। Πολλά σχολεία επισκέφθηκαν τα μυθικά πλοία και με τη βοήθεια ξεναγών εθελοντών περιηγήθηκαν κι έμαθαν πολλά για τα πλοία !

Επισκέπτες συνέρρεαν απ’ όλη τη Θεσσαλία και αρκετοί πλήρωσαν για να γίνουν μέλη των πληρωμάτων των πλοίων και να ζήσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία της διαδρομή! Μέλη όλων των πληρωμάτων έκαναν επιδείξεις θεατρικές και χορού αναδεικνύοντας τα ήθη και τις παραδόσεις τους σ' ένα πολυπολιτισμικό 'παραμύθι'.Ήταν κατά κάποιο τρόπο η διεξαγωγή αυτή μια εναρκτήρια εκδήλωση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας, που ανέλαβε ο Δήμος βόλου ταυτόχρονα με την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων μαζί με τη Λάρισα το 2013.
Ας είναι λοιπόν παρόμοιες εκδηλώσεις να διοργανώνονται συχνά। Το μόνο που ζητάμε ως πολίτες απ’ τις εκάστοτε δημοτικές αρχές είναι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις να βασίζονται σε σωστά έργα υποδομής και να επιφέρουν πιο πολλά οφέλη από κόστη. Εμείς κρατάμε το γεγονός , γίναμε όλοι παιδιά, κάτι διαφορετικό συνέβη στην πόλη μας κι αυτό πλέον αξίζει στη μοναδική αυτή στιγμή.
Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν η αναχώρηση των πλοιαρίων με κόρνες και ανοιχτά τα πανιά και με οδηγό -μέχρι τα ανοιχτά -τη μυθική μας Αργώ, την Αργώ του δικού μας Ιάσονα!!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πανέμορφα σκαριά .και γενικά το θέαμα ξεχωριστό τυχεροί Βολιοτες...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Τυχεροί που παρακολουθήσατε ένα τέτοιο θέαμα, θα πρέπει να ήταν μοναδικό!!!
Εδώ ένα ιστιοφόρο τυχαίνει να δω και κάθομαι και το χαζεύω, που να έβλεπα και τόσα μαζεμένα!!

Maria B. είπε...

λατρεύω τα ιστιοφορα και ευτυχώς μου έχει δωθεί η ευκαιρία και έχω ανέβει σε 2-3. Είναι υπέροχα σκαριά, με περίσσια αρχοντιά και υπερηφάνια !! η δε γάστρα τους και τα ξύλινα deck τους είναι απαράμιλλης ομορφιάς και ποιότητας !!


σ'ευχαριστούμε πολύ για την ανάρτηση !!!


καλό απόγευμα Κωστή και καλό τελείωμα της σχολικής σας χρονιάς

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Σοφία, όντως εντυπωσιαστήκαμε απ' το θέαμα μικροί και μεγάλοι κι αισθανθήκαμε τυχεροί για τη θέα αυτού του ξεχωριστού στόλου.Καλή σου μέρα!

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Αγαπητές φίλες Έλενα και Μαρία, πραγματικά η Θέα αυτών των ιστιοφόρων ήταν ένα παραμύθι γενιών και γενιών. Μάλιστα προσαρμόστηκε και στις εκτιμήσεις παιδιών που αυθόρμητα μόλις τα είδαν είπαν: Αυτά είναι καράβια των 'πειρατών της Καραϊβικής'. Καλημέρα!!