Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Με ιδιαίτερη ανησυχία οι κάτοικοι της περιοχής Αλιβερίου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ,καθώς και της ευρύτερης περιοχής, παρακολουθούν , εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα , τις κινήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ να μεταφέρουν και να εγκαθιστούν μέσα στον υποσταθμό νέες εγκαταστάσεις και πυλώνες με αντίστοιχη αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου .
Με βάση το βεβαρυμένο σε νεοπλασματικές ασθένειες παρελθόν, όπως λευχαιμίες παιδιών κ.ά , σύμφωνα με στοιχεία και ισχυρές ενδείξεις που διαθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής από υπεύθυνους επιστημονικούς φορείς και συλλόγους , καθώς και την πιθανότητα της πρόκλησης μεγαλύτερων κινδύνων και την επαπειλούμενη νοσηρή αβεβαιότητα για την υγεία των πολιτών , απαιτούμε με όλο το σεβασμό, την υπομονή και διακριτικότητα που έχουμε δείξει άλλωστε όλοι οι κάτοικοι της συνοικίας αυτής κατά καιρούς μέσα από αγώνες και διαδηλώσεις για το υπάρχον και φλέγον αυτό θέμα :
1.Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ να μας ενημερώσουν υπεύθυνα για αυτή τη συνεχόμενη αυξητική τάση των ηλεκτρικών φορτίων , για ποιους λόγους γίνεται, με πόσες κιλοβατώρες επιπλέον ενισχύεται, πόσα μέτρα είναι η επιτρεπόμενη ακτινοβολία κλοφέν στην περιοχή μας , που ολοένα και περισσότερος κόσμος αναζητά να κτίσει το σπιτικό του στην κατά τα άλλα όμορφη περιοχή μας και ποιο κατά τη γνώμη τους είναι το όριο στο οποίο πρέπει να βρίσκεται η πιο κοντινή κατοικία. Όφειλαν ήδη να μας είχαν ενημερώσει για τα νέα δεδομένα, γιατί οι κάτοικοι ανησυχούν ιδιαίτερα!
2.Οι τοπικοί υποψήφιοι «άρχοντες» της Νέας Ιωνίας καθώς και του Νομού ευρύτερα (Δήμαρχοι , Νομάρχης , Βουλευτές) να μας ενημερώσουν μέσα από τον τύπο και τις κατά τόπους συγκεντρώσεις τους και να τοποθετηθούν υπεύθυνα πλέον για τα σχέδιά τους πάνω σ ‘ αυτό το θέμα και όχι με τυμπανοκρουσίες του τύπου θα απομακρύνουμε τον υποσταθμό ή θα υπογειώσουμε τα καλώδια της ΔΕΗ χάριν προεκλογικής σκοπιμότητας , όπως αποδείχθηκε ότι έκαναν την προηγούμενη προεκλογική περίοδο πολλοί υποψήφιοι. Όσοι έρθουν στην περιοχή μας να μιλήσουν θα πρέπει να έχουν στο πρόγραμμά τους απαραιτήτως θέσεις και προτάσεις με επιχειρήματα για το πρόβλημα αυτό που απ’ ότι φαίνεται εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα στην περιοχή μας. Οι πολίτες της περιοχής έχουν κουραστεί πλέον και είναι σε ετοιμότητα….
Ας φροντίσουν λοιπόν όλοι οι υπεύθυνοι να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής και να τολμήσουν για το καλό του τόπου , γιατί η υγεία των πολιτών είναι πάνω απ’ όλα και δεν την διαπραγματευόμαστε με κανέναν.
Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά στοιχεία για την επικινδυνότητα του υποσταθμού καθώς και τις υποσχέσεις και την αδράνεια των υπευθύνων της ΔΕΗ και άλλων υπεύθυνων φορέων να προνοήσουν για τη λύση του προβλήματος:

Κυριακή 21-7-1996: Ο κ. Οικονομόπουλος, πρώην Δ/ντής της ΔΕΗ Βόλου εξήγγειλε την υπογείωση των καλωδίων με στόχο σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει μέτρο εναέριου καλωδίου αλλά ούτε και στύλοι.
Δευτέρα 4-11-2002 (Τοπικό ρεπορτάζ εφημερίδας): Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις οι οποίες -και αγνοούμε το λόγο- δεν υπάρχουν σήμερα στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης (Δηλώσεις Στεργιανού, ο οποίος υπογράφει έγγραφο με αριθμό πρωτ. 3066/25-6-2002).
Μάρτιος 2002 (Δήλωση Χριστοδουλάκη προς κ. Σταμέλο) : Η ΔΕΗ έχει 27.400 υποσταθμούς , που έχουν να συντηρηθούν εδώ και αρκετά χρόνια.
Σε άρθρο τοπικής εφημερίδας : «το Σχέδιο Ευρωπαϊκού Κανονισμού προβλέπει τιμή για το ηλεκτρικό πεδίο 5KV/m». Πόσα KV έχει ο υπάρχων υποσταθμός; Και επί πλέον γιατί δεν υπάρχει φύλακας;
25-5-2000 :Ο επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής του Παν/μίου Αθηνών αναφέρει σε βιβλίο του πως τα παιδιά που κατοικούν σε απόσταση από 0-150 μ. από γραμμές υψηλής τάσης έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο (Savitz 1988) για ανάπτυξη καρκίνου συγκριτικά με παιδιά άλλων περιοχών.
Δεσμεύσεις όλων των υποψηφίων δημάρχων καθώς και όλων των υποψηφίων νομαρχών και βουλευτών της προηγούμενης τετραετίας για άμεση λύση του προβλήματος ,δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.
Σύμφωνα με συμπεράσματα του Συλλόγου Γονέων με Νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» η ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου αριθμεί 20 κρούσματα παιδικής νεοπλασίας ενώ η υπόλοιπη περιοχή της Ν.Ιωνίας μόλις 3.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία πρέπει τα σπίτια να βρίσκονται σε απόσταση 150 μέτρων τουλάχιστον απ’ τον υποσταθμό, ενώ ο κος Παπακωνσταντίνου ο δ/ντής της ΔΕΗ μίλησε για 30 μέτρα. Αν υποθέσουμε ότι ο κος Παπακωνσταντίνου έχει δίκιο τότε για τα σπίτια που έχουν μέσα ή και δίπλα στις αυλές τους πυλώνες τι έχει να πει;
Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα ανάμεσα σε εκατοντάδες σπίτια και σχολεία να υπάρχει ένας τέτοιος υποσταθμός, που με την συνεχιζόμενη αναβάθμισή του μόνο ένας μη λογικός θα ένιωθε ασφαλής και δεν θα ανησυχούσε σύμφωνα πάντα και με τα γνωστά αυξημένα ποσοστά παιδικής λευχαιμίας τα μεγαλύτερα στο Νομό.
Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα πυλώνες της ΔΕΗ να βρίσκονται μέσα σε αυλές των σπιτιών ,να υπάρχουν σχολεία (3 σε αριθμό) και πάρκα ολόγυρα, που παίζουν τα παιδιά και κάνουν τη βόλτα τους οι ηλικιωμένοι, νιόπαντρα ζευγάρια να σκέφτονται να χτίσουν τα σπίτια τους στην περιοχή και άλλα να ανησυχούν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους .
Αφήστε τις συνεχείς φωτιές που κάθε τόσο βλέπουν οι περίοικοι και ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Και από την άλλη πιο πέρα να υπάρχουν και αθλητικές ολυμπιακών προδιαγραφών εγκαταστάσεις, όπως το πανθεσσαλικό στάδιο καθώς και η ευκολότερη πρόσβαση για τον περιφερειακό για Λάρισα. Πανδαισία αισθητικού κάλλους!!!
Μάλιστα απ’ ότι γνωρίζω ήταν να ιδρυθεί κι ένας επιπλέον παιδικός σταθμός σε οικόπεδο της περιοχής και το προηγούμενο δημοτικό Συμβούλιο πήρε θέση και απέρριψε την πρόταση, γιατί υπάρχει ο υποσταθμός εκεί. Τι Θα γίνει όμως με τα άλλα σχολεία , που φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά;
Και ρωτώ μετά απ’ όλα αυτά είμαστε υπερβολικοί που αγωνιούμε , αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να ζήσουμε σε ένα υγιές περιβάλλον και μεις και τα παιδιά μας και να μη θεωρούμαστε πολίτες β΄Κατηγορίας;

Τα αιτήματά μας είναι:

1. Άμεση παύση των εργασιών αναβάθμισης της υφιστάμενης γραμμής μέσα στον υποσταθμό .

2. Άμεση μέτρηση της εκπεμπόμενης ενέργειας σ’ όλα τα σπίτια, που βρίσκονται περιμετρικά στον υποσταθμό και ενημέρωση των πολιτών για τα όρια ασφαλείας , που θα πρέπει να τηρηθούν. Η μέτρηση να γίνει από διεπιστημονικό υπεύθυνο προσωπικό σε συνεργασία με τα αρμόδια πανεπιστήμια ,τους κρατικούς και παγκόσμιους φορείς και τη ΔΕΗ.


3. Άμεση διαδικασία απομάκρυνσης του υποσταθμού από τους υπευθύνους της ΔΕΗ σε συνεννόηση με τους Δημάρχους της περιοχής μας , το Νομάρχη και τους βουλευτές του Νομού για τη διευκόλυνση εύρεσης οικοπέδου έξω από τα όρια της πόλης.


4. Άμεση διαδικασία σωστής (σωστό βάθος και καλή μόνωση) υπογείωσης των γραμμών , ώστε να μην περνά ούτε μια γραμμή έξω απ’ τα μπαλκόνια μας και τις αυλές των σπιτιών μας.


Δεν είμαστε αιθεροβάμονες και γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα όποια κόστη απ’ αυτές τις διαδικασίες. Όμως η υγεία των ανθρώπων είναι πάνω απ’ όλα και δεν πρέπει να γίνεται διαπραγματεύσιμη με οποιοδήποτε κόστος.
Σε μια εποχή , που η παγκόσμια οργάνωση υγείας διπλασιάζει τις αποστάσεις ασφαλείας, που πρέπει να έχουν οι πυλώνες από τις κατοικημένες περιοχές , η ΔΕΗ του 21ου αιώνα επιχειρεί να διπλασιάσει την ισχύ των γραμμών της που περνούν από πυλώνες εγκατεστημένους σε αυλές των σπιτιών.


Είναι χρέος όλων μας
να στεκόμαστε δίπλα
στα προβλήματα των συνανθρώπων μας ,
γιατί αλλιώς θα είμαστε
υπόλογοι στις επερχόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: