Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Οπλισμένοι με κέφι και μεράκι οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας μαζί με τους δασκάλους τους εξέδραμαν σε ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περίπατο με στόχο να συμμετέχουν στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός-εκστρατεία για το αστικό πράσινο», που οργάνωσαν από κοινού το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (ΚΠΕ) και ο δήμος Νέας Ιωνίας με τη στήριξη της ΝΑΜ, του ΚΕΤΕΑΘ και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο στόχος ήταν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι έφηβοι για την πράσινη ανάπτυξη και τη χρησιμότητα του αστικού πράσινου -κι όχι μόνο- στον τόπο όπου ζουν.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο στόχος ήταν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι έφηβοι για την πράσινη ανάπτυξη και τη χρησιμότητα του αστικού πράσινου -κι όχι μόνο- στον τόπο όπου ζουν. Πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπ/σης αγκάλιασαν αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία και συμμετείχαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ,τώρα την άνοιξη , στη δημιουργία ελαιώνα απέναντι στο Πανθεσσαλλικό Στάδιο.
Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου της Νέας Ιωνίας ξεκινώντας απ’ το σχολείο τους και περνώντας διαδοχικά μέσα απ’ το περιποιημένο ψυχαγωγικό και πολιτιστικό άλσος Ανδρέα Βαλαχή και το Ολυμπιακό πάρκο, που καθαρίζεται ήδη και αυτό με έντονους και ιλιγγιώδεις ρυθμούς έφτασαν στο σημείο συνάντησης των σχολείων απέναντι απ’ το Πανθεσσαλλικό Στάδιο και δίπλα στον ξενώνα των αθλητών.

Η διαδρομή ήταν εξαιρετική εφόσον λόγω εποχής άλλα δέντρα ήταν ανθισμένα κι άλλα ήδη πρόβαλλαν τον ζουμερό και ξινόγλυκο καρπό τους , όπως οι μουριές, μαγευτικές εικόνες στον αστικό ιστό της Νέας Ιωνίας . Τα ποικίλα κελαηδίσματα των φλύαρων φτερωτών μας φίλων έκαναν συντροφιά σ’ όλη τη διαδρομή στους λιλιπούτειους φίλους , οι οποίοι φορώντας καπελάκια για τον ήλιο και τραγουδώντας έφτασαν στο σημείο της συνάντησης, όπου τριακόσιοι και πλέον μαθητές από διάφορα σχολεία μαζί με τους δασκάλους τους ήρθαν για να δώσουν το δικό τους μήνυμα για το περιβάλλον.
Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν: το 1ο Δ.Σ. Βόλου, το 4ο Δ.Σ. Βόλου, το 6ο Δ.Σ. Βόλου, το 13ο Δ.Σ. Βόλου, 25ο Δ.Σ. Βόλου, 27ο Δ.Σ. Βόλου, το 1ο Ειδικό Δ.Σ. Βόλου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου, το 2ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, το 4ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας-«Π. Κατσιρέλος», το 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας και το Δημοτικό Σχολείο Αφετών.
Εκεί τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Μακρινίτσας, Παρδαλίδης Θεολόγος, Τσαβέ Πηνελόπη και Τσιμπλούλης Γεράσιμος καθώς και η γραμματέας του Κέντρου Γεωργούση Ελευθερία σε έναν απλά διαμορφωμένο σκιερό χώρο αφού μίλησαν στα παιδιά σε ομάδες, τα έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφραστούν εικαστικά ζωγραφίζοντας το κάθε παιδί από ένα δέντρο, όπως το ’βλεπε και το φανταζόταν το καθένα και αυτά τα έργα δόθηκαν στο ΚΠΕ Μακρινίτσας.
Ακολούθως οι υπάλληλοι του δήμου Ν. Ιωνίας με την επίβλεψη του αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Σακελλαρίου Κωνσταντίνου και του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Λάζου Στέφανου άνοιγαν με τάξη λακκούβες, όπου μαζί με τους μαθητές έβαζαν δενδρύλλια ελιάς με την ταμπέλα του κάθε σχολειού επάνω , ώστε το κάθε σχολείο να γνωρίζει και να περιποιείται το δικό του δέντρο και να είναι σημείο αναφοράς του.

Τα παιδιά του 2ου δημοτικού επιπλέον, με δική τους πρωτοβουλία και με την καθοδήγηση των δασκάλων τους , χρησιμοποιώντας πλαστικά γάντια μιας χρήσης εξοβελίστηκαν στο χώρο και καθάρισαν ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου από τα διάφορα πεταμένα χαρτιά και σακούλες .Έτσι ένιωσαν βαθιά το πνεύμα της οικολογικής συνείδησης και συμμετοχής και ταυτόχρονα έδωσαν με τη συμβολική τους αυτή κίνηση τη δυνατότητα να δουν και τα άλλα παιδιά πως το καθαρό φυσικό περιβάλλον είναι υπόθεση όλων.
Είναι πολύ σημαντικό να περνούν τα παιδιά απ’ αυτό το χώρο μετά από κάποια χρόνια , να βλέπουν και να θυμούνται την προσφορά τους, να δροσίζονται κάτω απ’ την απλόκλαδη ελιά τους , να απολαμβάνουν το δικό τους ελαιώνα!! Πώς είναι δυνατόν να μη σεβαστούν αυτά τα παιδιά τα δέντρα , που τα ίδια φύτεψαν και θα τα βλέπουν κάθε χρόνο να μεγαλώνουν;

Μ’ όλη αυτήν την ευχάριστη παρένθεση της σχολικής ζωής μαθητές και δάσκαλοι πήραν το δρόμο της επιστροφής κουβαλώντας νέες εμπειρίες μα πάνω απ’ όλα πολλές ,πιότερες οικολογικές ευαισθησίες . Ευαισθησίες που θα γίνονται πράξη σε κάθε παρουσιαζόμενη ευκαιρία και ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει και ανάλογη συνέχεια απ’ όλους τους παραπάνω φορείς.

Οι μικροί αυτοί μαθητές - ολυμπιονίκες

της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος

απέκτησαν ήδη ένα μεγάλο βραβείο ,

το δικό τους 'κότινο' ελιάς!

11 σχόλια:

BIKY είπε...

μπραβο στα παιδιά μπράβο και σε εσας

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Σ΄ευχαριστώ, Βίκυ, για τα καλά σου λόγια!!

evi είπε...

Όταν δάσκαλοι και γονείς έχουν τέτοιες οικολογικές ευαισθησίες τότε και οι αυριανοί πολίτες και σημερινοί λιλιπούτειοι μαθητές θα τις έχουν και ο κόσμος θα καλυτερευει ελπίζω.Συγχαρητήρια Κώστα.

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Σ' ευχαριστώ πατριωτάκι! Να ' σαι καλά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Γεια σου Κώστα!!
Σε ευχαριστούμε για την επίσκεψή σου στο blog μας, να μας έρχεσαι να σε κερνάμε από καρδιάς:)
Συγχαρητήρια πολλά σε παιδιά, γονείς και δασκάλους γι αυτές τις όμορφες πρωτοβουλίες!
Η μητέρα μου υπηρέτησε 35 χρόνια ως δασκάλα και ξέρω πολύ καλά πόσο σημαντικός και "ευαίσθητος" είναι ο ρόλος του δασκάλου, σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία των παιδιών.
Του σωστού δασκάλου!!
Μιαν όμορφη Κυριακή εύχομαι:)

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Έλενα, είναι γεγονός ότι ο
δάσκαλος που καταθέτει την ψυχή του γι' αυτό που θέλει με ευσυνειδησία να κάνει, πετυχαίνει πολλά πράγματα κι αισθάνεται περήφανος. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και να δώσεις τους συναδερφικούς μου χαιρετισμούς στη συνάδερφό μου , τη μητέρα σου!!

Κατερίνα Βεργετάκη είπε...

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους σας!!! Πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να παίρνουμε όλοι, για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο κυρίως για τα παιδιά μας. Εύγε!!!

Unknown είπε...

Μπράβο Δάσκαλε!!
Τυχεροί οι μαθητές σου και οι γονείς τους.

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Κατερίνα και Κώστα τη δύναμη στο χώρο μας τη δίνουν τα ίδια τα παιδιά με την 'αθωότητά' τους . Εμείς απλώς αξιοποιούμε τις δυνατότητές τους με την ανάλογη ευαισθησία μας! Σας ευχαριστώ με την καρδιά μου!

Aspa είπε...

Μπράβο! Εξαιρετική προσπάθεια… Πραγματικοί ολυμπιονίκες οι μαθητές (και οι δάσκαλοι)...

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Σ' ευχαριστούμε, Άσπα , η αναγνώριση σίγουρα μας δίνει φτερά και ατσάλινη θέληση να συνεχίσουμε και να βιώνουμε τους παλμούς της ζωής και της φύσης !!