Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΚΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΡΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟΥΣ...


    Στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας (project) με θέμα: "Οι ασημένιες κόρες και το υγρό χρυσάφι τους...", το οποίο εκπονείται εδώ και ενάμιση μήνα, είχαμε τη μεγάλη χαρά μαθητές και δάσκαλοι να επισκεφθούμε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ στο Κατηχώρι Πηλίου-ένα παλιό ελαιοτριβείο-καθώς και το σύγχρονο ελαιουργείο στις Αηδονοφωλιές  Βόλου.

    Η κ. Πολυξένη Καρενά ( ξεναγός -αρχαιολόγος) μας ξενάγησε στο παλιό λιοτρίβι και μας εξιστόρησε με πολύ ωραίο τρόπο πώς γινόταν η διαδικασία παραγωγής λαδιού τα παλιά χρόνια. Μας έδειξε τις μηχανές εκείνης της εποχής, καθώς και συσκευές, που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι , με βάση το ελαιόλαδο (λυχνάρια, λαδερά), όπως επίσης και πού χρησιμοποιούνταν από τότε μέχρι και σήμερα το λάδι (στο φαγητό, άναμμα των καντηλιών από το πυρηνόλαδο, παρασκευή σαπουνιού κ.ά)


    Στο σύγχρονο ελαιουργείο οι πρόθυμοι υπάλληλοι  μας ξενάγησαν, παρόλο την μεγάλη κίνηση-μιας και είναι φουλ περίοδος του λιομαζώματος-με ευγενέστατο τρόπο και στο τέλος μας δωροδόκησαν με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που βγήκε εκείνη τη στιγμή.Φάγαμε τα λαδομπούκια μας, εφόσον είχαμε προμηθευτεί το ψωμάκι της ημέρας από το φούρνο της γειτονιάς κι έτσι τελείωσε η τόσο όμορφη ημέρα με τις νέες παραστάσεις για τους μαθητές μας.

   Εκτός από παραμύθια, παροιμίες, αινίγματα, ποιήματα , τραγούδια, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, συλλογή μύθων και παραμυθιών, ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων (όπως η ΣΟΦΗ ΕΛΙΑ κ.ά), παρουσίαση σχετικής μουσειοσκευής, δραματοποίηση ρόλων, συνεντεύξεις από αγρότες και διατροφολόγους, κατασκευές και χειροτεχνίες μες στην τάξη, φτιάξαμε και το δικό μας βιβλιαράκι - έντυπο, το οποίο μοιράσαμε σε όλα τα παιδιά για να θυμούνται τα όσα είδαν , άκουσαν κι αισθάνθηκαν.


 Το βιβλιαράκι αυτό εκτός από πληροφορίες για την ελιά περιέχει και δραστηριότητες, όπου θα μπορούν οι μαθητές μας να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους και να μάθουν περισσότερα. Ένα ενθύμιο της σχολικής τους ζωής  στη Δ΄δημοτικού.


   Την επόμενη ημέρα στις 13/12 είχαμε την καλή διάθεση να επισκεφθούμε τη δημοτική βιβλιοθήκη, στο πολιτιστικό και ψυχαγωγικό άλσος της Ν. Ιωνίας, όπου για ένα δίωρο περίπου η κ. Μαρία και η κ. Κατερίνα, υπάλληλοι του δήμου, μας έδειξαν με απλά και οικολογικά υλικά να κατασκευάσουμε πανέμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια, για να βιώσουμε έτσι- συμπληρωματικά των όσων μαθαίνουμε στο σχολείο μας - τις όμορφες και γιορτινές μέρες, που πλησιάζουν, κατά τον καλύτερο τρόπο.


Αφού το κάθε παιδί έγραψε το δικό του γράμμα στον Άγιο Βασίλη, πήρε τη δική του χειροτεχνία και γυρίσαμε στην τάξη μας ενθουσιασμένοι, καταχαρούμενοι και περισσότερο ξεκούραστοι από κάθε άλλη φορά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: