Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΝ... SOS


ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΒΙΝΕΝΤΕΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΒΙΝΕΝΤΕΝ!!! «Αρκετά πια. Βαρέθηκα τη ζωή μου, συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Ολοι με κοροϊδεύουν. Κανένας δεν αναγνωρίζει τις δυνατότητές μου.Σοβαρολογώ.Εχω όπλα και το πρωί θα πάω στο παλιό μου σχολείο για να τους ψήσω στα κάρβουνα σαν μπάρμπεκιου.Ισως και να γλιτώσω. Πρόσεξε. Θα ακούσεις για μένα αύριο.Θυμήσου το όνομα του μέρους: Βινέντεν».Με αυτά τα λόγια ο 17χρονος Γερμανός Τιμ Κρέτσμερ προειδοποίησε, σε εφηβικό chatroom στο Διαδίκτυο, για το φοβερό έγκλημα που διέπραξε το πρωί της Τετάρτης: σκόρπισε τον θάνατο σε λύκειο στην πόλη Βινέντεν της Νοτιοδυτικής Γερμανίας πυροβολώντας στα τυφλά με ένα περίστροφο Μπερέτα εννέα χιλιοστών, του πατέρα του, προτού αυτοκτονήσει. Ολοκλήρωσε μάλιστα την προειδοποίηση γράφοντας: «Μην ειδοποιήσετε τώρα την Αστυνομία. Μην ανησυχείτε, απλώς σας ρίχνω δόλωμα».
Η ίδια η αστυνομία ωστόσο αμφιβάλλει αν το κείμενο αυτό υπήρξε πραγματικά ή είναι αποκύημα της φαντασίας ενός εφήβου που προσπαθεί να κερδίσει λίγη δημοσιότητα. Όπως είπαν αρχικά οι αστυνομικές αρχές, το μήνυμα εστάλη-εάν εστάλη- έξι ώρες πριν από το μακελειό. Το εντόπισε ένας άνδρας από τη Βαυαρία, ο επίσης 17χρονος γιος του οποίου έτυχε να το διαβάσει, αλλά δυστυχώς δεν το πήρε στα σοβαρά. Ενημέρωσε τον πατέρα του μόνον αφού είδε την είδηση της αδόκητης αιματοχυσίας στην τηλεόραση. Του είχε μάλιστα απαντήσει κωδικοποιημένα και συντομογραφικά «LΟL», που σημαίνει «γελάω δυνατά» («laugh out loud»).

Ο Τιμ είχε υποβληθεί το 2008 σε ψυχοθεραπεία γιατί είχε διαγνωσθεί ότι έπασχε από κατάθλιψη. Ηταν σιωπηλός και δεν είχε φίλους. Περνούσε πολλές ώρες κάθε ημέρα στον υπολογιστή και στο δωμάτιό του οι αστυνομικοί βρήκαν βίαια βιντεοπαιχνίδια, πορνογραφικό υλικό και πολλές ταινίας βίας, ανάμεσά τους οι «Ράμπο, το πρώτο αίμα», «Φρέντι εναντίον Τζέισον» κ.ά.

Οι γερμανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν ποινική δίωξη εναντίον του πατέρα του Κρέτσμερ, καθώς αυτός, επιτυχημένος επιχειρηματίας και μέλος λέσχης σκοποβολής, διαθέτει νομίμως 14 όπλα, κλειδωμένα σε ειδικό ντουλάπι, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία. Ωστόσο το μοιραίο περίστροφο το είχε στο υπνοδωμάτιό του, μαζί με εκατοντάδες σφαίρες.Ο νεαρός πήγαινε συχνά με τον πατέρα του σε σκοπευτήριο και ήξερε τον χειρισμό αρκετών όπλων. Οπως δήλωσε μια γνωστή του, ο δράστης είχε στείλει πριν από τρεις εβδομάδες επιστολή στους γονείς του, δηλώνοντας απεγνωσμένα «δυστυχισμένος». «Εγραψε στους γονείς του ότι υπέφερε και δεν μπορούσε να συνεχίσει» είπε η Φαμπιέν Μπεμ.Α ν και τα 11 από τα 15 θύματα ήταν γυναίκες, οι αστυνομικοί εμφανίζονται διστακτικοί στο να αποφανθούν ότι ο δράστης στόχευε κυρίως άτομα του αντίθετου φύλου. Ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της ΒάδηςΒυρτεμβέργης Χέρμπερτ Ρεχ έκανε λόγο για σύμπτωση. «Οι μαθητές που βρίσκονταν πιο κοντά στην πόρτα έτυχε να είναι κορίτσια» είπε.

Ο λυκειάρχης έσωσε τους περισσότερους παρά τον υψηλό αριθμό των νεκρών από την ένοπλη επίθεση του Τιμ Κρέτσμερ εναντίον μαθητών του σχολείου στο Βινέντεν της Γερμανίας, τα θύματα θα ήταν ακόμη περισσότερα αν ο λυκειάρχης του σχολείου δεν ειδοποιούσε εγκαίρως τους καθηγητές χρησιμοποιώντας έναν προσυμφωνημένο κώδικα. Εστειλε μαζικά μήνυμα με SΜS μόλις αντελήφθη ότι ο δράστης εισέβαλε στο σχολείο. «Η φράου Κόμα έρχεται» ήταν η χαρακτηριστική φράση. Η λέξη «κόμα» αποτελεί αναγραμματισμό της λέξης «αμόκ», ενώ στα γερμανικά υπάρχει και η λέξη «amoklauf» που σημαίνει «πυροβολισμοί σε σχολείο».«Αμέσως ο καθηγητής μας κλείδωσε την πόρτα και μας είπε να κλείσουμε τα παράθυρα και να καθήσουμε όλοι στο πάτωμα» είπε η Κιμ Σ. στην κρατική τηλεόραση ΖDF. Η αντίδραση του λυκειάρχη περιλαμβανόταν σε ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση ανάλογων επιθέσεων, τα οποία ελήφθησαν ύστερα από λουτρό αίματος σε σχολείο της Ερφούρτης το 2002, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι.
Άραγε τι θα συμβεί αν ένα ανάλογο γεγονός συμβεί και στην Ελλάδα; Είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε; Ζούμε σε μια εποχή , που τα πάντα μπορούν να συμβούν και δυστυχώς στο πετσί του Έλληνα πολίτη υπάρχει έντονο το συναίσθημα της ανασφάλειας μετά και τα τελευταία δραματικά γεγονότα που ταλανίζουν και ρεζιλεύουν τη χώρα μας διεθνώς. Κι αναφέρομαι βασικά στις εύκολες δραπετεύσεις κακοποιών απ’ τις φυλακές, στις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων , τραπεζών , δημοσιογράφων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και απλών πολιτών , στις καταστροφές περιουσιών απλών ανθρώπων από τη μάνητα κάποιων συνανθρώπων μας κ.ά
Τα σπίτια των υπουργών και αρκετών βουλευτών φρουρούνται και κανείς δεν υποστηρίζει το αντίθετο για την προστασία των άμεσα εκπροσώπων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας. Όμως δεν πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχολείο κάθε βαθμίδας τουλάχιστον ένας φύλακας , που θα αποτρέψει ή θα περιορίσει μια ανάλογη επίθεση που θα εκδηλωθεί εναντίον μαθητών και δασκάλων; Δεν θα πρέπει να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν ανάλογα και οι εκπαιδευτικοί ούτως ώστε να δράσουν αποτελεσματικά σε απευχόμενες αντίστοιχες επιθέσεις , όπως έκανε κι ο λυκειάρχης του σχολείου του Βινέντεν ;
Δυστυχώς οι καιροί μας είναι χαλεποί κι αυτό όλοι μας το γνωρίζουμε πολύ καλά. Θα πρέπει η πολιτεία να επενδύσει στην ασφάλεια με το όποιο κόστος ειδικά στους σχολικούς χώρους , για να προστατεύονται τα νιάτα μας , το αυριανό ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνίας πριν είναι πολύ αργά. Μα πάνω απ’ όλα θα πρέπει κι οι γονείς να ασχολούνται με τα παιδιά τους επιτέλους και να τα διαπαιδαγωγούν σωστά . Εδώ χρειάζεται να γίνουν προγράμματα για τους γονείς, που θα τους βοηθούν πραγματικά ανά πάσα δύσκολη στιγμή να βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις αντιμετώπισης προβλημάτων των παιδιών τους.
Το σύνθημά μας είναι επιτέλους:


«ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: