Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

‘ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ’ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Κόκκινη κλωστή δεμένη,
στην ανέμη τυλιγμένη,
δώσ’ της κλότσο να γυρίσει,
παραμύθι ν’ αρχινίσει….

Ψαχουλεύοντας στα μύχια της ψυχής μας , θα αναδεύσουμε και θα ανασύρουμε εικόνες και αναμνήσεις , που σημάδεψαν τον καθένα μας από τότε που ήμαστε παιδιά .Τέτοιες έντονες στιγμές της παιδικής ηλικίας εκφράστηκαν κυρίως με παραμύθια και μύθους διαχρονικούς , που διαβάζονται μέχρι και σήμερα για το παιδαγωγικό ,ψυχαγωγικό και διδακτικό τους περιεχόμενο. Τότε βέβαια μέσα σε κάθε οικογένεια υπήρχε η «σοφή» γιαγιά , που με πολλή αγάπη και στοργή διάβαζε ιστοριούλες απ’ τον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών στα εγγονάκια της παρέα με τον «παππού» Αίσωπο, ο οποίος συνεχίζει να εκπλήσσει τις νεότερες γενιές με τη διαχρονικότητα των μύθων του.
Σήμερα , όμως , ο ασύχαστος και δημιουργικός δάσκαλος κος Τσιμπλούλης Γεράσιμος - μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Μακρινίτσας (ΚΠΕ) – “σμίλεψε” ένα μύθο του Αισώπου κι αφού δανείστηκε δυο βασικούς ήρωές του - το λαγό και τη χελώνα – τους παρέταξε όχι ως συναγωνιστές σε αγώνα δρόμου, αλλά τους έβαλε πλάι πλάι πρωταγωνιστές δημιουργώντας ένα δικό του ποιητικό παραμύθι . Αντικαθιστώντας έτσι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη παραδοσιακή έκφραση της «σοφής» γιαγιάς των παλιών μας χρόνων , προτρέπει με το δημιούργημά του αυτό όλους τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας εκπ/σης να συνταξιδέψουν με τους δυο ήρωες μέσα από εξαιρετικές και φανταστικές διαδρομές στην πόλη και το χωριό.
Στο συγκεκριμένο παραμύθι, που πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου, οι δυο καλοί φίλοι-ο λαγός και η χελώνα- αποφάσισαν από κοινού να γνωρίσουν τον κόσμο των ανθρώπων στο γνωστό χωριό της Μακρινίτσας. Με χρηστικό μέσο τους πολλούς διαλόγους με τα στοιχεία της φύσης του τόπου γνωρίζουν την ιστορία της Μακρινίτσας , μέσα από τις ποικίλες αντιθέσεις της καθημερινότητας. Αυτός ο περίπατος προκαλεί τους λιλιπούτειους μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων να ανακαλύψουν με τη σειρά τους τα όσα οι πρωταγωνιστές του παραμυθιού έζησαν. Έτσι το χωριό γίνεται πεδίο έρευνας και μελέτης.
Το πλούσιο και πρωτότυπο εικονογραφικό και φωτογραφικό υλικό και οι εύστοχες δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου αυτού αποδεικνύουν την ευρηματικότητα του δημιουργού αυτής της εκδοτικής προσπάθειας και έτσι δίνεται η ευκαιρία στους συναδέλφους εκπ/κούς να συμμετέχουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα που εκπονεί το συγκεκριμένο ΚΠΕ με τίτλο:

«Τουριστικές διαδρομές στη φύση και την παράδοση του πηλιορείτικου χωριού»

Στο πρόγραμμα αυτό καθώς και σε άλλα πολλά που έχουν σχέση με τα βότανα , τη βιοποικιλότητα , το νερό, τα μνημεία, το ελαιόλαδο, τη Μετεωρολογία , το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης κ.ά η παρούσα περιβαλλοντική κι αξιέπαινη ομάδα του Κέντρου ,που απαρτίζεται απ’ τους εκπαιδευτικούς:

Βίγκλα Παναγιώτη, Γκράσσο Γεώργιο, Κολτσιδόπουλο Ευριπίδη , Μακέλη Γραμματή
Παρδαλίδη Θεολόγο , Παπαϊωάννου Άγγελο ,Τσαβέ Πηνελόπη και Τσιμπλούλη Γεράσιμο,

με αγάπη και μεράκι προσφέρει ακατάπαυστα με πολύ κόπο και μεράκι τις δημιουργικές της πνοές , για να συνειδητοποιήσουν οι φιλότιμοι και πρόθυμοι συνάδελφοί τους ότι τα παιδιά, που η κοινωνία εμπιστεύτηκε στα χέρια τους , έχουν έντονη την ανάγκη να βγουν απ’ τους τέσσερις τοίχους της σχολικής τάξης και να αξιοποιήσουν την περιέργειά τους εξερευνώντας το σήμερα , το χθες και το αύριο , καθώς και τις αξίες και τις ιδέες της κοινωνίας που ζουν.

Κι έφτασε η κλωστή στο τέρμα,
τέλειωσε το παραμύθι,
μα το Πρόγραμμα στη φύση,
εσάς προσμένει για ν’ αρχίσει.

Η χελώνα κι ο λαγός,
θα’ ναι οι πρωταγωνιστές,
τα ‘παιδιά’ της Μακρινίτσας ,
άξιοι του ΚΠΕ συντονιστές.

Του δασκάλου
Ματζίρη Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: