Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 2ΟΥ Δ. ΣΧ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Στα πλαίσια υλοποίησης προγραμματισμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου μας , η περιβαλλοντική και Πολιτιστική Ομάδα των Ε΄ και ΣΤ΄τάξεων του 2ου Δ. Σχ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας , πραγματοποίησε το τριήμερο 31/5, 1 & 2 /6/07, εκπαιδευτική εκδρομή στην Ανατολική Μακεδονία.
Σκοπός της εκδρομής αυτής ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης και των Φιλίππων, τις φυσικές ομορφιές της Ανατολικής Μακεδονίας (λίμνη Κερκίνη και Δοϊράνη , το όρος Μπέλες κτλ.), να επισκεφθούν τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής (Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, Ι.Μ. Ακριτοχωρίου), να γνωρίσουν τα σύνορα-πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας μας προς τη Βουλγαρία (Προμαχώνας) και τα Σκόπια (Δοϊράνη), τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας (επίσκεψη στα οχυρά Ρούπελ) και τέλος να επισκεφθούν και να 'μάθουν' για τις πόλεις της Α. Μακεδονίας (Σέρρες , Δράμα, Καβάλα).

Το όλο πρόγραμμα είχε επεξεργαστεί στο σχολείο από τους μαθητές και από τους υπεύθυνους δασκάλους των παραπάνω τάξεων κ.κ Γκιοργκούδη Δούκα, Ματζίρη Κων/νο, Σουλακούδη Δήμο & Υδραίο Ιωάννη και είχε εκδοθεί σχετικό φυλλάδιο , το οποίο είχαν μαζί τους οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στους παραπάνω χώρους. Κοντά μας ήταν κι ο Δ/ντής του σχολείου μας κ. Αθανάσιος Ζούκας , ο οποίος μας τίμησε με τη συνοδεία του. Με ορμητήριο τη Μαθητική Εστία των Κάτω Ποροΐων, όπου κοιμούνταν, αναπαύονταν και δειπνούσαν οι μαθητές , εξακτίνωσαν τις επισκέψεις τους προς τις διάφορες περιοχές.
Την πρώτη μέρα της εκδρομής επισκέφθηκαν την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, όπου ήρθαν σε επαφή με το πολύ παλιό μοναστήρι της περιοχής , το οποίο έκαψαν οι Βούλγαροι το 1917.
Στο μοναστήρι εντυπωσιάστηκαν από το μικρό αλλά πανέμορφο μουσείο που είχε θέμα του τη ‘συγκομιδή της ελιάς’ και 'παρασκευή του λαδιού' (παλιό λιοτρίβι) και βέβαια από τη συγκινητική προσπάθεια των γυναικών μοναχών να αναστηλώσουν το μοναστήρι.
Η επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη ήταν μοναδική. Οι μαθητές παρατήρησαν το οικοσύστημα της περιοχής , απόλαυσαν και απαθανάτισαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές το πέταγμα των αργυροπελεκάνων και των άλλων πτηνών της λίμνης.

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Αμφίπολης και των Φιλίππων καθώς επίσης και του βαπτιστηρίου.
Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στο δυτικό τείχος της Αρχαίας Αμφίπολης και στο Αρχαιολογικό μουσείο, όπου ξεναγήθηκαν από υπάλληλο του μουσείου κι έμαθαν τόσα πολλά για την άνθηση αυτής της περιοχής στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια.

Ξεχωριστή ήταν η επίσκεψη στους Φιλίππους, όπου τα παιδιά θαύμασαν το αρχαίο θέατρο και τους πρωτοχριστιανικούς ναούς.

Επισκέφθηκαν επίσης τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου καθώς επίσης και το βαπτιστήριο, όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή , η Λυδία.


Η τρίτη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Προμαχώνας). Εκεί περνώντας στη νεκρή ζώνη με έναν Έλληνα αξιωματικό μας δόθηκαν πληροφορίες για τα σύνορά μας , τη σημασία της φύλαξής τους και λύθηκαν πολλές απορίες μαθητών.
Η επίσκεψή μας όμως στα οχυρά Ρούπελ ήταν συγκλονιστική . Με τη συνοδεία του υπεύθυνου αξιωματικού μάθαμε για την κατασκευή των οχυρών από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ι. Μεταξά και το ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια εισβολής των Γερμανών στη χώρα μας στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Εκπλαγήκαμε όλοι μας απ’ την τέλεια κατασκευή του.

Μετά από μια σύντομη επίσκεψη και το προσκύνημα στην Ι.Μ. Ακριτοχωρίου πήραμε το δρόμο του γυρισμού.
Κατά την επιστροφή μας επισκεφθήκαμε τη λίμνη Δοϊράνη , παρατηρήσαμε τα παραλίμνια χωριά των Σκοπίων καθώς επίσης και την άλλη πύλη εισόδου-εξόδου της χώρας μας προς το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.
Επιστρέψαμε στο Βόλο εντυπωσιασμένοι, γεμάτοι αναμνήσεις , γεμάτοι ΕΛΛΑΔΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: